0. Ekzekutimi i Jupyter notebook

Në këtë leksion të shkurtër ne tregojmë tre mënyra për të (shkarkuar dhe) ekzekutimi i Jupiter notebook që shoqërojnë këtë kurs. Kjo ju jep mundësinë të kaloni në versionin interaktiv të ligjëratave dhe të eksperimentoni me shembujt që diskutojmë në kurs.

Ne do të mbulojmë tre mundësi për të drejtuar Jupyter notebook të këtij kursi:

  1. duke përdorur shërbimin Binder të disponueshëm në mybinder.org (kjo është e përshtatshme sepse nuk ka nevojë të instaloni softuer të ri në kompjuterin tuaj ose të krijoni një llogari; dobësi është se ndryshimet që ju bëni gjatë eksperimentit me notebooks nuk do të ruhet.
  2. duke përdorur shërbimin Azure Notebook të cloud (kjo është e përshtatshme sepse nuk ka nevojë të instaloni softuer të ri në kompjuterin tuaj; megjithatë, ju kërkohet të krijoni një llogari falas të Microsoft, por si kthim të gjitha ndryshimet që bëni në notebooks) do të ruhet brenda llogarisë suaj Microsoft); dhe
  3. lokalisht, në kompjuterin tuaj (kërkon instalimin e Python dhe Jupyter).

0.1. Ekzekutimi i Jupyter notebooks duke përdorur shërbimin Binder

Mënyra më e lehtë për të drejtuar Jupyter notebooks që shoqërojnë këtë kurs është të klikoni në lidhjen më poshtë:

https://mybinder.org/v2/gh/Petlja/JupyterBookEng/master

instalacija

Shërbimi do të bëjë një kopje të freskët të Jupyter notebook për ju dhe do të përgatisë mjedisin në të cilin notebook mund të ekzekutohen. E gjithë kjo kërkon ca kohë, megjithatë:

instalacija

Do të pranoni që përgatitja ka mbaruar kur shfletuesi juaj i parazgjedhur i faqes shfaqet dhe shfaq një faqe që duket si kjo:

instalacija

Tani mund të klikoni secilën prej lidhjeve për të ekzekutuar notebook në një skedë të re. Kaloni në skedën që përmban notebook dhe ekzekutoni hap pas hapi.

Kjo qasje është e përshtatshme sepse nuk ka nevojë të instaloni softuer të ri në kompjuterin tuaj ose të krijoni një llogari; mangësia është se ndryshimet që ju bëni gjatë eksperimentimit me notebook nuk do të ruhen. Dhe përgatitja e një mjedisi të freskët mund të zgjasë ca kohë.

0.2. Ekzekutimi i Jupyter notebook duke përdorur shërbimin Azure Notebooks të cloud

Jupyter notebook që shoqërojnë këtë kurs mund të ekzekutohen në një shërbim cloud siç janë Azure Notebooks. Kjo bën të mundur që ju të ruani ndryshimet që keni bërë në notebook në cloud. Nuk ka nevojë të instaloni një softuer të ri në kompjuterin tuaj, por ju kërkohet të krijoni një llogari falas të Microsoft (përveç nëse tashmë keni një të tillë).

Hapi 1. Klikoni linkun:

https://notebooks.azure.com/

krijoni një llogari (falas!) (nëse nuk keni një).

instalacija

Hapi 2. Pasi keni hyrë në Azure Notebooks shkoni tek My Projects

instalacija

dhe klikoni Upload Github Repo:

instalacija

Hapi 3. Në formën që hapet lokalizoni fushën e repos GitHub dhe shkruani https://github.com/Petlja/JupyterBookEng (plotësoni fushat e mbetura në formular si ta shihni të përshtatshme):

instalacija

Hapi 4. Kliko Import.

Lista e projekteve tuaja tani do të tregojë një projekt të ri që mund ta hapni dhe ekzekutoni.

instalacija

0.3. Përdorimi i Jupyter notebook lokalisht, në kompjuterin tuaj

Kjo është deri tani mënyra më fleksibile për të ekzekutuar Jupyter notebook, por si kthim kërkon disa përgatitje nga ana juaj.

Hapi 1. Instaloni Python (përveç nëse tashmë keni një instalim Python).

Hapi 2. Klikoni me të djathtën në faqen e mëposhtme

https://github.com/Petlja/JupyterBookEng/archive/master.zip

për të shkarkuar skedarin master.zip. Krijoni një dosje të re dhe hapni skedarin atje.

Instalacija

Hapni një dritare komande (PowerShell) në dosje:

Instalacija

dhe ekzekutoni komandën e mëposhtme:

pip3 install -r requirements.txt

Instalacija

në të njëjtën dritani shkruani:

jupyter notebook

për të hapur Jyputer:

Instalacija

Shfletuesi juaj i faqes shfaq një faqe që duket si kjo:

instalacija

Tani mund të klikoni secilën prej lidhjeve për të ekzekutuar notebook në një skedë të re. Kaloni në skedën që përmban notebook dhe ekzekutojeni hap pas hapi.

In [ ]:

© 2019 Petlja.org Creative Commons License